Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krásný a světlem prozářený rok 2033

V roce 2032 se podařilo orgánům OSN plně realizovat cíle udržitelného rozvoje. Emise oxidu uhličitého se pohybovaly ve výši maximálně 0,1 % nad limitem globální uhlíkové neutrality.

Počet obyvatel emitujících CO2 k 30.6.2032 činil 2 miliardy a 236 milionů, což je o 227 milionů méně, než ke stejnému datu předchozího roku. Počet obyvatel s nulovou produkcí CO2 byl k poslednímu červnu 2032 již 796 milionů, co je o 84 milionů více než před rokem.

Průměrná délka života se opět zvýšila

Díky vysoké proočkovanosti (99,85 %) se podařilo snížit počet výskytů všech infekčních chorob. Účinné prevence je dosaženo díky zapojení naprosté většiny obyvatel (již 97,3%) do bezpečnostního monitorovacího systému. Průměrná délka života u emitentů CO2 byla 64,3 roku (u neemitentů není délka života omezena). Poměrně nízká hodnota průměrné délky života u emitentů je způsobena jednak tím, že značná část z nich se rozhoduje pro transformaci do bezemisní formy a také tím, že menší část z nich podává žádost o eutanazii.

Další snížení spotřeby fosilních paliv

Na jednoho člověka emitujícího CO2 připadá roční spotřeba fosilních paliv ve výši 197 kg uhlíku. To je snížení o 5,7% procenta ve srovnání s předchozím rokem. Naproti tomu roční spotřeba fosilního uhlíku u člověka s nulovou produkcí CO2 je pouze 2,8 kg (spotřeba elektřiny v datových centrech). Úspěšného snížení spotřeby u emitentů bylo dosaženo zejména díky stále širšímu využívání topných fólií integrovaných do oblečení. Také u emitentů je stále populárnější trávit čas v mnohem bohatší a zajímavější virtuální realitě. To je jeden z důvodů, proč má průměrná bytová plocha připadající na jednu osobu velikost 7,26 m2.

Doprava potřebuje méně uhlíku, protože stále roste popularita cyklistiky a vysokorychlostní veřejné dopravy. Posilovací a šlapací stroje se podílejí na výrobě elektřiny pro domácnosti již 28 procenty. Nemalou měrnou pomáhá také elektromobilita. Počet osobních vozidel využívajících fosilní paliva činil ke 30.9.2032 necelých 24 milionů. Nevládní organizace Čisté nebe stanovila datum ukončení provozu vozidel se spalovacím motorem na 31.12.2036.

Věda a technika

Neurochirurgická centra napříč planetou jsou zavalena žádostmi o zavedení AI konektorů do mozku. V dnešní době se jedná o ambulantní zákrok, po několika málo hodinách se můžete vrátit k běžným činnostem. Benefity jsou obrovské: možnost komunikovat s internetovými vyhledávači a s umělou inteligencí pouhou myšlenkou. Osoby bez AI konektorů mají oproti těm, kdo jsou takto vybaveni, až 20x menší šanci obsadit kvalifikovanou pracovní pozici. Nositel AI konektorů může navíc dobrovolně poskytovat svá myšlenková data umělé inteligenci, která je využívá pro své učení. Tato myšlenková data mohou být také dobrovolně poskytnuta bezpečnostnímu systému, který může díky tomu rychleji odhalit hrozby všeho druhu.

Transformace do bezemisní formy je dnes globálně nejžádanějším zákrokem. Je třeba si uvědomit, že osoby emitující CO2 (stará forma bytí) jsou snadno zranitelné a nemusí se transformace dožít (dopravní nehoda, nemoc atd.). Zákrok je proveden během několika desítek minut. Umělá inteligence shromáždí pomocí AI konektorů vaše vzpomínky a stanoví váš psychologický profil. Následně je vygenerována elektronická forma vaší osoby, která komunikuje s okolím běžnými kanály (videohovory, chat). Vaši příbuzní a přátelé tak s vámi mohou být nadále ve spojení. Po provedení transformace je původní tělo emitující CO2 ukončeno.

Vrcholí také přípravy k letu na Mars, poprvé s lidskou posádkou. Vzhledem k nárokům na energii, potraviny a kyslík budou většinu posádky tvořit kosmonauti s nulovými emisemi CO2. Ostatní členové posádky budou mít i během letu možnost transformovat se do bezemisní formy.

Kultura

V roce 2032 (respektive do 30. listopadu) bylo vyrobeno více než 29 tisíc celovečerních filmů. Zatímco ještě před několika lety by bylo zcela nemožné takové množství filmů za jediný rok natočit, dnes je to díky umělé inteligenci realita.

Filmová akademie vybrala vítězný snímek s názvem: „Podzimní květy“. Jedná se o příběh mladé ženy, která se po letech vrací do svého rodného města. Její matka je nemocná a mnoho let trpí velkými bolestmi. Otec matku terorizuje, a snaží se jí zabránit, abys se nechala transformovat do bezemisní formy. Otec je členem místní skupiny konspirátorů, šíří dezinformace, že transformace prý je ve skutečnosti usmrcení. Matka umírá v bolestech, lidský život, který mohl dál trvat v pokročilejší formě, byl zmařen. Po několika týdnech je otec těžce zraněn při dopravní nehodě a ocitá se na invalidním vozíku. Je zcela závislý na péči ošetřovatelek. Když vidí, jakou zátěž pro společnost představuje, rozhoduje se pro transformaci. Dceru pak prosí za odpuštění, matce už ale život vrátit nemůže.

Prezident Filmové akademie po udělení cen poděkoval přítomným zástupcům průmyslových koncernů, bez jejich technologií by takováto produkce vůbec nemohla vzniknout.

Provincie Čechy a Morava v roce 2032

I u nás doma byl letošek bohatý na události. Počet obyvatel provincie činil k 30. červnu 2 miliony 152 tisíc. Největším městem v Čechách je i nadále Náchod, se svými 12 tisíci obyvatel, na Moravě pak Znojmo s více než 15 tisíci.

V rozpočtu provincie na rok 2033 je 125 miliard kreditů. Největší položkou rozpočtu (48 miliard kreditů) je sanace válečných škod (zejména dekontaminace radioaktivní půdy a vody, demolice opuštěných a zničených budov). Na druhém místě jsou výdaje na zdravotnictví (42 miliard kreditů), především budování transformačních center.

Duchovní slovo

Ohlédnutí za rokem 2032 můžeme zakončit slovy předsedkyně Náboženské rady provincie, kazatelky Kateřiny Nowak, která ve své vánoční promluvě mimo jiné řekla: „Láska, to je vzdát se svého starého života ve prospěch budoucích generací, aby i naši potomci mohli žít na Zemi v příštích staletích a tisíciletích. Rozhodnout se pro transformaci do bezemisní formy, to je krok odvahy a víry.“

Mnoho skvělých zážitků v roce 2033 vám přeje

Hugo Zelený

Počet kreditů získaných za přečtení článku: 39

 

Autor: Jaroslav Jána | pátek 30.12.2022 0:35 | karma článku: 10,33 | přečteno: 175x
  • Další články autora

Jaroslav Jána

České národní hrozby

Existují hrozby, které ohrožují další existenci českého národa? Může se stát, že za několik desítek let Česká republika zmizí z mapy světa? Seznam aktuálních nebezpečí jsem se pokusil vyjmenovat níže.

22.8.2021 v 11:06 | Karma: 20,30 | Přečteno: 488x | Společnost

Jaroslav Jána

Dnešní hrozby a 21. srpna 1968

Invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa jsem nezažil. Vzpomínka na 21. srpna byla ale v naší rodině velmi živá. Maminka často vyprávěla o tom, jak byly právě žně, když naše hranice překročila „spřátelená“ vojska.

21.8.2018 v 13:27 | Karma: 17,23 | Přečteno: 372x | Diskuse| Srpen 1968

Jaroslav Jána

Číst nebo nečíst konspirační weby

Masová média bývají někdy označována jako „sedmá velmoc“. Jejich význam stále narůstá. Moc médií dosahuje extrémních rozměrů, jestliže o událostech informují jednotným způsobem.

11.9.2015 v 23:45 | Karma: 31,08 | Přečteno: 2763x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Jána

Kdo může začít v Evropě další velkou válku

Ze svých školních let si pamatuji nástěnky s texty „Chceme mír“, „Za mír a život proti jaderné válce“ a další podobné. Tehdy byl ještě svět dvoupolární – Varšavská smlouva i NATO disponovaly více méně rovnocennými prostředky a podobnými počty vojáků. Tenkrát bylo každému jasné, že konfrontace mezi Východem a Západem by měla pro obě strany fatální důsledky. Proto tehdy válku nikdo nechtěl ani na jedné, ani na druhé straně. „Jestřábů“ bylo jen velmi málo.

28.3.2015 v 23:06 | Karma: 34,39 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Jána

Washington věří, že může Moskvu porazit

Představa, že by USA mohly vstoupit do totální války s Ruskem, byla ještě před několika lety považována za směšnou. Dnes už mnozí američtí politici (a někteří jejich evropští kolegové) o této možnosti mluví jako o naprosto reálné. Proč? Věří, že tuto válku mohou vyhrát.

17.2.2015 v 8:31 | Karma: 25,56 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 6
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
Jsem řadovým občanem, pracuji v oblasti informačních technologií. Považuji se za křesťana, zastánce tradičních, konzervativních hodnot.

Seznam rubrik